Banjaluka.com

Studentska praksa kao put do mladih talenata

Ako postoji posao u kojem bi obe strane trebale biti zadovoljne dobijenim, to bi trebao biti primjer studentske prakse. Student, s jedne strane dobija niz prilika – da nauči, da osjeti duh posla i radnu atmosferu, dokaže se i možda dobije stalni posao, a poslodavac “svježu energiju” i mogućnost da pronađe talenat, koji mu je neophodan za posao.

S tim se slaže i direktor Informatičke akademije “InfoARS” i portala Banjaluka.com, Ranko Petrušić, čije preduzeće ima iskustva sa studentima na praksi, i ne samo iskustvo, već i zaposlene radnike, koji su baš ovdje započeli svoju prvu praksu.

Ukoliko niste bili poslodavac onda ne možete ni zamisliti koliko je stresan posao pronalaženje novog saradnika. A posebno je teško ako taj proces morate proći više puta. Jer, svaki put kad tražite nove saradnike, vi ste u poziciji obavljanja najmanje desetak razgovora, koji crpe energiju i uzimaju vrijeme od drugih stvari koje biste mogli obavljati. I na kraju – nema garancije da je vaša procjena bila ispravna.

Praktikanti u InfoARS-u

Praksa kao model pronalaženja motivisanih kandidata

Opšte poznato je da svi kandidati koji se prijave na oglas za posao ostavljaju “prvi utisak”. A taj utisak može nerijetko da prevari. U većini slučajeva ne želite samo kandidata koji je kvalifikovan, već i kandidata koji je motivisan da radi neki posao. Zato je praksa odličan put ka takvim kandidatima jer poslodavac može kroz kratko vrijeme da procijeni motivaciju praktikanta.

Plaćena ili neplaćena praksa?

Portal Banjaluka.com je više puta pisao o praksama koje se nude studentima kroz razne programe. Neke od njih su čak bile i plaćene od strane poslodavca, što je bio dodatni motiv studentima da se prijave. Druge opet nisu. Poslodavci su obično ovu odluku donosili na osnovu procjene i na osnovu ranijih iskustava.

Konsultant za zapošljavanje na portalu Posao Banjaluka.com Boris Obradović smatra da je plaćena praksa za student najbolji motiv, jer im daje dodatnu poletnu snagu:

Plaćena praksa nije uvijek nužna, pogotovo u slučaju kada se radi o strukama kojima je prezasićeno tržište, poslodavci mogu da biraju. Kandidat kojem je prijeko potrebno iskustvo, isto može da dobije neplaćenom praksom, jer postoji velika ponuda traženog zanimanja. U slučaju kada se radi o deficitarnim zanimanjima, poslodavac bi trebalo da razmisli i o ovoj vrsti motivacije.

​Više kandidata dobije istu priliku

Mnogi poslodavci se žale da teško dolaze kvalitetnog kadra. S obzirom da se praksa obavlja u grupama od više praktikanata to je i dobra prilika da kroz jednostavnije radne zadatke praktikanti dobiju jednaku priliku da se dokažu. U slučaju da više praktikanata pokaže kvalitetan angažman, poslodavci će svakako razmotriti i takve situacije.

Praksa je vjerovatno najkorisnija studentima

Postoje struke koje ne nude mnogo praktičnog znanja kroz formalno obrazovanje. Tokom ciklusa obrazovanja ne postoji obavezna praksa, tako da učenik ili student do kraja obrazovnog ciklusa usvoji samo teoretsko znanje. S druge strane, kada poslodavci traže kadar, očekuju da taj kadar bude bude produktivan i da zna makar praktične osnove.

​Iskustva privrednika

Formalno obrazovanje nekad ne nudi kadrove koji trebaju tržištu. To je i razlog zašto smo organizovali praksu iz novinarstva koja ima za cilj da u prvom koraku studente nauči osnovne stvari iz novinarstva. U nekim situacijama formalno obrazovanje i pored svojih prednosti nije dovoljno. IT i internet novinarstvo se jako brzo razvija, a nastavni planovi to ne mogu da prate. Odlučili smo da uzmemo stvar u svoje ruke. I evo nas u jednoj vrsti prakse koja ima za cilj da procijeni ne samo tehničke već i organizacione kvalitete (timski rad, odgovornost i sl.) kandidata koji je budu pohađali – dodaje Petrušić.

Praktikant portala Banjaluka.com

Ugovori sa praktikantima

Kao i u svakom vidu saradnje i u ovom slučaju potpisivanje Ugovora se podrazumijeva. Preuzmite važeće primjere Ugovora o stručnoj praksi:

Ugovor o stručnom osposobljavanju – volonterskom radu (obrazac)
Ugovor o stručnom usavršavanju – volonterskom stručnom radu (obrazac)

Kako da objavite konkurs o studentskoj praksi?

Poslodavci koji žele da animiraju kandidate na studentsku praksu mogu to postići na dva načina. Prvi način je da dobiju odobrenje od fakulteta, organizuju prezentacije studentima i animiraju ih da dođu na te prezentacije. Drugi način je mnogo jednostavniji. Poslodavci se mogu obratiti portalu Banjaluka.com da promoviše objavljeni konkurs. Statistika od preko 20.000 jedinstvenih posjetilaca umanjiće svu muku koja bi nastala u prvom slučaju. Sve što treba da uradite jeste da se javite putem formulara.

U potrazi ste za novim saradnicima?

Posao.bijeljina.com je Internet stranica koja kompanijama pomaže da pronađu kvalitetne saradnike. Mi Vam pomažemo da Vaši konkursi budu viđeni kroz nekoliko kanala komunikacije. Na stranici Posao Banjaluka Vaš oglas će vidjeti oko 5.000 posjetilaca koji svakodnevno prate oglase za posao sa područja Banjaluke. Takođe, na portalu Banjaluka.com Vaš konkurs će vidjeti dodatnih 15.000 čitalaca koji svakodnevno prate dešavanja u Gradu. Pored objava na portalu Vaš oglas za radnike će biti podijeljen i na stranici Posao Banjaluka koju danas prati preko 50 000 aktivnih članova. Slobodno nam se javite ukoliko imate potrebu za novim saradnicima!